Herttuatar (2008) on Saul Dibbin ohjaama historiallinen elokuva, joka perustuu todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin 1700-luvun lopun Englannissa. Elokuvan päähenkilö Devonshiren herttuatar Georgiana os. Spencer (1757–1806) oli aikansa kuuluisin nainen maassaan. Häntä on syystäkin verrattu Walesin prinsessa Dianaan, jonka iso-iso-iso-isotäti hän muuten oli; heidän elämänkohtaloissaan näkyy traagista samankaltaisuutta.

Georgiana joutui 17-vuotiaana avioliittoon häntä selvästi vanhemman, kylmäkiskoisen ja satumaisen rikkaan William Cavendishin kanssa. Valtavaa kartanoaan hallitseva passiivis-aggressiivinen herttua on kiinnostunut lähinnä koirista ja miespuolisten jälkeläisten hankkimisesta. Georgianasta kehittyy onnettomassa liitossaan maan johtava muoti-ikoni ja liberaali ajattelija, kirjailija, poliittinen aktivisti ja jopa feministi. Hän kannatti Ranskan ja Amerikan vallankumouksia ja orjuuden lakkauttamista. Ei ihme että hän päätyi suhteeseen muutoksia ajavaa Whig-puoluetta edustaneen jaarli Charles Greyn (Dominic Cooper) kanssa. Tätä ei herttua sulata huolimatta omista sivusuhteistaan mm. Bessin (Hayley Atwell), vaimonsa hyvän ystävättären kanssa. Naisten välinen solidaarisuus saa kolhuja, elpyäkseen myöhemmin.

Elokuvan rytmi on viipyilevä, mikä jättää tilaa psykologisille vivahteille ja kahdeksankertaisesti palkitun puvustuksen mielikuvituksellisille tyyleille ja yksityiskohdille. Puvut eivät ole pelkkiä vaatteita vaan tarvittaessa myös poliittisia kannanottoja.  

Keira Knightley osoittaa pääosassa kykynsä luonnenäyttelijänä ja vaikeidenkin tunteiden tulkitsijana. Ralph Fiennes on erinomainen mulkero-herttuana, jonka käytös naisia kohtaan on niin epäoikeudenmukaista ja törkeää, että katsoja ei suopeudu hänelle edes elokuvan lopulla. Hahmoon tiivistyy ajan seksismi ja kaksinaismoralismi, jotka laki mahdollisti myös ylemmissä luokissa – naisilta oli viety päätösvalta jopa lasten suhteen. Tätä vastaan Georgianan kapinallinen, vaikka hieman hukassa oleva toiminta tuntuu vapauttavalta, enteileehän se muutosta naisen asemaan. Katsojan iloksi hän löytää rakkauden Earl Greyn kanssa – tämäkin seuraa todella tapahtunutta.

Devonshiren herttuatar Georgiana on monitahoinen hahmo, josta on tehty ainakin neljä elokuvaa eri vuosikymmeninä. Tässä tuoreimmassa, kaunistelemattomassa versiossa ovat naiset läsnä muutenkin kuin aiheen ja feminististen äänenpainojen kautta: käsikirjoitus perustuu Amanda Foremanin kirjaan ja musiikki on Rachel Portmanin laadukasta käsialaa.  /Anneli Jussila

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 18.10.

KAVIn aluesarja: Saul Dibb, Herttuatar (The Duchess, Britannia 2008) ti 24.10. klo 18.00 BioRex (Paasikiventie 2), sali 4. 110 min. K12. Suom. tekstitys. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta tai ovelta käteisellä/kortilla klo 17.45 alkaen niin kauan kuin paikkoja on jäljellä.