Puolan elokuvaviikon elokuvia nähdään tänä vuonna Hämeenlinnassa kolme aiemman yhden sijasta. Esitämme Jan Lenican lyhytanimaation Labyrint vuodelta 1962 ja kaksi uutta pitkää elokuvaa viime vuodelta: esikoisohjaaja Damian Kocurin Bread and Salt perjantaina 27.10. Linja-autoasemalla ja 84-vuotiaan Jerzy Sjolimovskin EO:n ensi tiistaina 31.10. BioRexissä.

LABYRINTTI (1962). Animaatio. Jan Lenica. Kesto 14:11.

Mies seikkailee fantastisessa kaupungissa, joka on täynnä väijytyksiä ja vaaroja. Hän onnistuu pakenemaan, ​​mutta päätyy loukkuun laboratorioon, jossa ihmisen psyyke muuttuu. Elokuva esitetään ennen Bread and Saltia ja siihen on vapaa pääsy. Labyrint on virstanpylväs Puolan 1900-luvun elokuvahistoriassa.

BREAD AND SALT/(Chleb i sól) (2022). K16. Tekstitys englanniksi.

Damian Kocurin elokuvadebyytti seuraa lahjakasta pianistia Tymekiä, Varsovan musiikkiakatemian opiskelijaa, joka palaa kotikaupunkiinsa lomalle, paikkaan, jossa aika on pysähtynyt. Paikallisten nuorten keskeinen kohtaamispaikka on vasta perustettu kebabbaari. Tymek todistaa kasvavaa konfliktia baarin arabityöntekijöiden ja tovereidensa välillä. Elokuva on palkittu Venetsian elokuvajuhlilla.

Elokuva on saanut inspiraationsa tositapahtumista, ja näyttelijät ovat amatöörejä. Elokuvan maailmanensi-ilta oli Venetsian elokuvajuhlilla Orizzonti-kilpailussa.

Pe 27.10. PUOLAN ELOKUVAVIIKKO klo 17.45 – 19.40 lyhytelokuva Jan Lenica, Labyrint (1962) 14 min. K16. Pitkä elokuva Damian Kocur, Bread and Salt (2022) 100 min. Englanninkielinen tekstitys. K16. Linja-autoaseman kulttuuritila. Liput. 

Jerzy Skolimowski, EO (Puola/Italia 2022)

Cannes-voittaja ja tämän vuoden Oscar-ehdokas EO on kansainvälisesti tunnetun seniori-ikään ehtineen ja edelleen tuotteliaan Jerzy Skolimowskin kitkerän kaunis, koskettava ja väliin kokeellinenkin road-movie aasin matkasta Euroopan halki. Vaikka päähenkilö on aasi, tarina kertoo silti lopulta meistä ihmisistä, eikä ihmiskunta viattoman luontokappaleen silmin ole millään lailla mairittelevaa nähtävää. Skolimowski on jälleen kerran tehnyt tinkimättömän ja omaleimaisen elokuvan, joka ei valtavirtatuotantojen konventioille turhia kumartele. Elokuva avaa runsaasti mahdollisuuksia erilaisille tulkinnoille ja keskustelulle.

Jerzy Skolimowskin yhdessä Ewa Piaskowskan kanssa käsikirjoittama EO – aasin matka ihmisyyden olemuksiin – kuuluu niihin harvoihin elokuviin, jotka jokaisen pitäisi nähdä.

Elokuva avaa runsaasti mahdollisuuksia erilaisille tulkinnoille ja keskustelulle. Puolan elokuvaviikkojen suomalainen yhteyshenkilö Jarno Hanninen on paikalla keskustelemassa elokuvan jälkeen yleisön kanssa.

Ti 31.10. PUOLAN ELOKUVAVIIKKO: Jerzy Skolimowski, EO (Puola/Italia 2022) klo 18.00 BioRex, sali 3. 86 min. K16. Liput.

Suomi-Puola Yhdistysten Liitto