Svenska veckanilla KAVI-sarjassa palataan alkujuurille, sillä ruotsalaisen Jan Troellin Maastamuuttajat (1970) oli mukana ihka ensimmäisessä sarjassa keväällä 2012. Nyt vuorossa on häneltä niin ikään työläisten oloja, ongelmia ja toiveita valottava Ikuistetut hetket (2008). Palkintokaappiin kertyi mm. viisi Guldbagge-pystiä sekä lisäksi parhaan vieraskielisen elokuvan Golden Globe -ehdokkuus ja useita muita kansainvälisiä voittoja ja ehdokkuuksia.

Toteavan rehellisessä mutta lämminhenkisessäkin tarinassa työläisäiti Maria Larsson (Maria Heiskanen elämänsä roolissa) kasvattaa seitsemää lastaan Malmön satamakaupungissa 1900-luvun vaihteen luokkayhteiskunnassa, joka painii erityisesti köyhyyden kanssa. Maria on valoisa ja itsensä viime sijalle asettava luonne, mutta hänen Sigfrid-miehensä (Mikael Persbrandt) alkoholismi alkaa varjostaa perhearkea uhkaavasti ja vaikuttaa kaikkien mielialaan.

Onnekseen Maria on voittanut arvonnassa arvokkaan Contessa-kameran ja innostuu toden teolla muotokuvia ottavan herra Pedersenin (Jesper Christensen) opissa. Valokuvien kautta Maria alkaa nähdä lähiympäristönsä niin arkiset kuin juhlavammatkin tilanteet uudessa valossa. Pihapiirin lapset, naapurit, ruukkukukat, parvekkeelta vilkuttavat Skandinavian kuninkaat – Maria löytää itsestään uteliaisuuden ja halun ikuistaa elämänpiirinsä hauraan ohikiitäviä mutta merkityksellisiä hetkiä.

Ikuistetut hetket on tiedostavana työläiskuvauksena sukua vaikkapa Bo Widerbergin lakkodraamalle Ådalen 31 (1969). Troell ottaa niin ikään nyky-Ruotsinkin kannalta polttavia sosioekonomisia kipupisteitä tarinansa taustavoimiksi feministisiä huomioita tehden. Valokuvaus ja sen tuoma muutos pysyvät keskiössä, ja kuvien ottaminen sekä kehittäminen pimiössä on aina yhtä maagista seurattavaa.

Omaa hienoviritteisyyttään tuovat Mischa Gavrjusjovin yhdessä Troellin kanssa taituroima rakeista realismia henkivä kuvaus, mm. Toveen musiikin säveltäneen Matti Byen hillityn tyylikäs sävelkieli sekä Karen Gramin ja Katja Watkinsin suunnittelema yksinkertaisen kaunis puvustus.

Elokuvan Marialla on kaimansa sukuhistoriassa: Niklas Rådströmin ja miehensä kanssa käsikirjoituksen tehnyt Agneta Ulfsäter-Troell haastatteli isotätiään Maja Ömania, joka oli historiallisen Maria Larssonin (1876–1930) tytär.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 1.11.

KAVIn aluesarja ja Svenska veckan -elokuva: Jan Troell, Ikuistetut hetket (Maria Larssons eviga ögonblick, Ruotsi/Tanska/Norja/Suomi/Saksa 2008) ti 7.11. klo 18.00 BioRex (Paasikiventie 2), sali 4. 133 min. K12. Suom. tekstitys. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta käteisellä/kortilla klo 17.45 alkaen niin kauan kuin paikkoja on jäljellä.