Kino Tavastin pohjoismaisten elokuvien sarjassa nähdään poikkeava tanskalainen rikosdraama Wildland (2020), jossa on vahva naisnäkökulma. Sekä ohjaaja että käsikirjoittaja ovat naisia, ja perinteisistä rikoselokuvista poiketen tapahtumia kuvataan 17-vuotiaan tavallisen oloisen tytön näkökulmasta. Elokuva on Jeanette Nordahlin esikoispitkä. Aiemmin hän on toiminut mm. apulaisohjaajana Vallan linnake -sarjassa.

Tapahtumat käynnistyvät, kun 17-vuotias Ida jää orvoksi äitinsä kuollessa auto-onnettomuudessa. Koska Ida ei ole vielä täysi-ikäinen, sosiaalityöntekijät päättävät sijoittaa hänet tätinsä luokse asumaan. Ida ei ole kovin innostunut ajatuksesta, koska täti on hänelle vieras, mutta ehkä vielä shokistakin johtuen mukautuu tilanteeseen. Ida otetaan tädin luona lämpimästi vastaan, mutta hyvin pian alkaa ilmetä, että kaikki perheessä ei ole kohdallaan ja että kyseessä on kaikkea muuta kuin tavallinen perhe.

Tädillä on kolme poikaa, joista kaksi nuorimmaista, David ja Mads, asustavat vielä äitinsä luona, vanhimmalla, Jonasilla, on jo puoliso ja pieni vauva. Melko pian Ida kiedotaan mukaan perheen rikollisiin puuhiin. Kun yksi velanperintäkeikka menee pahasti pieleen, Ida yrittää irrottautua perheen otteesta mutta vaihtoehtojen puuttuessa palaa takaisin. Lojaalius perhettä kohtaan ja vääränlainen kunniantunto estää irrottautumisen ja johtaa Idan sijaiskärsijäksi.

Sandra Guldberg Kampp tekee pääroolissa herkkänä ja hämmentyneenä Idana hienovireisen roolisuorituksen. Sidse Babett Knudsen on hämähäkkimäinen ja omistushaluinen Bodil-täti, joka pitää langat käsissään ja manipuloi kaikkia ympärillään toimimaan haluamallaan tavalla. Tädin emotionaalinen kylmyys ja täydellinen empatian puute johtaakin lopussa traagisiin seurauksiin. Poikien roolihahmot jäävät hivenen ohuiksi – ainoastaan keskimmäisen, Davidin, persoonaan saadaan pienillä elementeillä syvyyttä ja ristiriitaisiakin sävyjä. Hän on selvästi perheen toimintaan huonoiten sopeutunut ja kapinoi voimattomasti omalla tavallaan.

Elokuvassa ei ole juurikaan näkyvää väkivaltaa, mutta tunnelma on ajoittain hyvin ahdistava. Katsoja joutuu todistamaan Idan passiivista vajoamista vaihtoehtojen ja tukitoimien puuttuessa yhä syvemmälle perheen elämäntavan hetteikköihin.  /Petri Peräkasari

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 8.11.

Kuukauden pohjoismainen: Jeanette Nordahl, Wildland (Kød & blod, Tanska 2020) ma 13.11. klo 18.00 Museo Militarian elokuvasali (Vanhankaupunginkatu 19). 90 min. K12. Suom. tekstitys. Liput (8 €) Kino Tavastin verkkokaupasta tai käteisellä/kortilla ovelta klo 17.45 alkaen.