Kino Tavastin nykyelokuvien minisarjan aloittaa belgialaisen Lucas Dhontin draama Close (2022), joka on palkittu Euroopan parlamentin ja Euroopan Filmiakatemian Lux-yleisöpalkinnolla. 

13-vuotiaat kaverukset Leo (Eden Dambrine) ja Remi (Gustav De Waele) ovat alakoulussa erottamattomia ystävyksiä. Heidän välinsä ovat mutkattomat: läheisyys, ilo ja vapautuneisuus ympäröi suhdetta niin pyöräretkillä, yökylässä kuin maaseudun kukkaviljelyksillä.

Yläkoulussa Leo alkaa tehdä pesäeroa Remiin kaverien homosuhdevihjailujen vuoksi. Hän on epävarma ja haluaa mieluummin kuulua enemmistön kanssa samaan kaveripiiriin. Yhteiset hetket Remin kanssa harvenevat harvenemistaan, ja yhtäkkiä Remi jää aivan yksin. Ystävyyssuhteen rikki repiminen ja Remin hylkääminen vaivaa myös Leoa, vaikka hänellä on uusia kavereita ja harrastuksia. 

Harva elokuva yltää samanlaiseen väreilevään hienovaraisuuteen ja syvyyteen poikien tunne-elämän kuvauksessa kuin Close. Ollaan lapsuuden ja nuoruuden vedenjakajalla, jossa muovautuu oma identiteetti ja oma oleminen suhteessa muihin. Elokuva tuo erinomaisesti esille, että lapsen ja nuoren murheet ovat yhtä isoja ja jopa isompia kuin aikuisen. Parhaiten tämän ymmärtää Remin äiti Sophie (Émilie Deguenne), joka on Leolle korvaamaton tuki.

 32-vuotiaan Lucas Dhontin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva Close on kuvaus ystävyyden merkityksestä, kaverivastuusta, rohkeudesta ja kyvystä selvitä kriiseistä. Se mitä lapsuudessa ja nuoruudessa tapahtuu, säteilee koko myöhempään elämään. 

Rakenteeltaan elokuva on pieni yllätys. Siinä missä koko tarinan luulisi päättyvän, se oikeastaan vasta alkaa. Se mitä ulkoisesti tapahtuu, nähdään ensin, mutta vasta sen jälkeen tutkitaan tapahtumien psyykkisiä ja sosiaalisia vaikutuksia. Kovuus ei auta Leoa selviämään syyllisyydestä, vaan siihen tarvitaan vuolas kyynelvirta ja lämmin syli.

Sykähdyttävä ja empaattinen Close on Dhontin toinen pitkä elokuva.  Se on voittanut myös Cannes´n elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon. Belgian Oscar-ehdokkaana se oli vuonna 2022. Hämeenlinnassa elokuvaa ei ole aiemmin nähty. /Ulappa

Marras-joulukuussa joka toinen tiistai esitettävän sarjan kaikki elokuvat kertovat lasten ja nuorten elämästä. Muut ovat Colm Bairéadin Hiljainen tyttö (28.11.) ja Aino Sunin Sydänpeto (12.12.). Koko sarjaa voin lämpimästi suositella kaikille vanhemmille ja opettajille sekä oman nuoruutensa unohtaneille. Elokuvien jälkeen on mahdollisuus jäädä puoleksi tunniksi keskustelemaan. 

Ti 14.11. klo 18 BioRexissä (Paasikiventie 2) Lukas Dhont, Close (Belgia 2022).105 min + keskustelu 30 min., vetäjänä Ulla Lappalainen. K12. Tekstitetty suomeksi. Lippuja kolmen uutuuden sarjaan tai yksittäisiin näytöksiin voi ostaa Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta 17.45 alkaen.