Hämeenlinnalainen Saija Mäki-Nevala vastaanotti viime tiistaina muun Poikkeustila-ryhmän kanssa Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinnon Helsingissä. Dokumenttikilta ry myönsi sen dokumenttielokuvasta 10 kirjettä tulevaisuuteen, jonka pääkuvaaja Mäki-Nevala oli. Kino Tavast onnittelee! Kaiken kaikkiaan elokuvanteossa oli mukana poikkeukselliset 28 ohjaajaa.

Palkinnon myöntäjä Dokumenttikilta kiittää koko Anu Kuivalaisen kokoamaa työryhmää sinnikkyydestä saattaa valmiiksi projekti, joka sai alkunsa kolme vuotta sitten taiteilijoiden halusta tehdä jotain eikä jäädä vain laakereilleen lepäämään pandemian aikana.

Elokuvassa 10 kirjettä tulevaisuuteen henkilöt pohtivat, miten pandemia-aika on muuttanut suhtautumista maailmaan, ajankohtaisiin ilmiöihin ja tulevaisuuteen. Elokuvassa koululaisten keräämä aineisto erilaisista taustoista tulevilta ja eri-ikäisiltä ihmisiltä säilötään aikakapseliin 50 vuodeksi.

Katsoja voi tuottaja ja ohjaaja Anu Kuivalaisen mukaan peilata omia pandemiakokemuksiaan elokuvan henkilöiden ajatteluun. Pandemian lisäksi käsitellään ihmisoikeuksia, demokratiaa ja ilmastoasioita. Elokuva ei kuitenkaan ole synkistelyä vaan toiveikkuus on vahvasti siinä läsnä.

Palkintoperusteiden mukaan tekijät onnistuivat reagoimaan ajankohtaiseeen kriisiin rakentavalla tavalla ja taltioimaan sitä tulevaisuuden historiaksi. Kollektiivisella tekotavalla ja nopealla liikkeellelähdöllä oli korostunutta arvoa tilanteessa, jossa kaikki pysähtyi ja monet jäivät täysin yksin. Tekijät ottivat henkilökohtaisen riskin ja ryhtyivät toimeen jäämättä odottamaan rahoituksen varmistumista.

Vuoden dokumenttielokuvateko -tunnustuspalkinto jaetaan henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan erityisesti edistänyt dokumenttielokuvan asiaa tai nostanut yleiseen keskusteluun asioita dokumenttielokuvan keinoin. Palkinnolla halutaan kiinnittää huomiota dokumenttielokuva-alan edistämiseksi tehtävään työhön.

Dokumenttikilta ry on elokuvantekijöiden järjestö, joka edistää dokumenttielokuvan ammattilaisten toimintaedellytyksiä ja dokumenttielokuvataiteen elinvoimaisuutta.

Artikkelikuva Saija Mäki-Nevalasta © Soile Mottisenkangas