Viisikymppisellä Hallalla on vakaumus taistella ekologisesti kestävämmän tulevaisuuden puolesta –  myös laittomin keinoin. Islantilaisen Benedikt Erlingssonin Oscar-ehdokkaana olleessa draama-komediassa Woman at War (2018) Halla pyrkii toimillaan vähentämään teollisuuden päästöjä ja turhaa kulutusta.

Päähenkilö viettää kaksoiselämää: kaupungissa hän on hymyilevä kuoronjohtaja, maaseudulla jousella ampuva ekoaktivisti. Hänellä on myös samannäköinen sisar, jonka kanssa yhdessä on haettu ulkomaista adoptiota. Keskenään erilaisten mutta läheisten sisarten elämät kietoutuvat yhteen monin säikein.

Woman at War ei ole tendenssidraama eikä sankaritarina Hollywoodista. Se on täynnä empatiaa, arkista lämpöä ja huumoria, mutta vie silti ajankohtaisten kysymysten äärelle penäämään yksilön vastuuta, oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Keski-ikäinen sinkkunainen on tekijöiltä rohkea mutta onnistunut valinta päähenkilöksi. Näyttelijä Halldóra Geirharðsdóttir valloittaa intensiivisellä tulkinnallaan sekä pääroolissa Hallana että tämän kaksoissisarena Åsana. Mieleenpainuvimmissa kohtauksissa kamera kuvaa lähietäisyydeltä pakenevan Hallan kasvoja ja tarjoaa näin katsojalle mahdollisuuden kurkistaa naisen ajatuksiin ja tunteisiin. Sisäistä säveltä – naisen tekoja ohjaavaa ääntä – vahvistetaan kriittisissä valintatilanteissa myös musiikilla.

Elokuvassa nainen on miestä rohkeampi, kiinni maassa, suvussa ja vapaudessa, sidottuna vain omaan pakkomielteeseensä, joka saa osaamaan ja onnistumaan siinäkin, missä ei voisi kuvitella. Miehet, mahdollinen puoliserkku Sveinbjörn (Jóhann Sigurðarson) maatilalta ja Baldvin (Jörundur Ragnarsson) yhdistyksestä ja kuorosta, ovat vain apureita.

Halla käy kamppailua ”tuulimyllyjä” vastaan sähkölinjojen halkomassa karussa maastossa kuumien lähteiden maassa. Lastenkodissa odottaa pieni tyttö uutta äitiään. Juonipalapeli kärjistyy. Jääkö Halla kiinni? Muuttuuko maailma?

Loppukohtaukseen on ladattu tyylikäs tiivistys ja ulostulo, jossa yhdistyvät sekä ympäristö- että ihmisyysnäkökulma. Raikas monitulkintainen elokuva, joka sai myös Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon viime vuonna.  /Ulappa

Kritiikki on julkaistu myös Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 7.9.

Kuukauden pohjoismainen: Benedikt Erlingsson, Woman at War/Kona fer í stríð (IS 2018) 100 min, K/F16, suom. tekstitys.

Museo Militarian elokuvasali ma 9.9. klo 18. Liput (6 €) näytöspäivänä ovelta käteisellä klo 17.50 – 18.00 tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta
https://kinotavast.tapahtumiin.fi/

Lisätietoa elokuvasta.