Evakko (1957) kuvaa Kuultavaisen eli Kanneljärven kylän asukkaiden  – ja erityisesti Nikkasten perheen –  elämänkohtaloita ja kertoo vaikuttavasti kansakuntamme, ja nimenomaan Karjalasta evakkoon lähtemään joutuneen siirtoväen, dramaattisista vaiheista. Nikkasen perhe samoin kuin koko heidän kotikylänsä väki joutuu lähtemään sotaa pakoon ja jättämään rakkaan kotiseutunsa sekä tutun ja turvallisen elämän taakseen. Vierailla seuduilla, vieraitten ihmisten armoilla ja nurkissa ei ole helppoa, mutta elämän on kuitenkin kaikesta huolimatta jatkuttava.

elonet_elokuva_125280-3
Sirkka-tytär (Eila-Kaarina Roine) ja isä Aato Nikkanen (Santeri Karilo)

Santeri Karilo perheen isänä Aato Nikkasena, Linda Lampinen hänen vaimonaan Ullana, Aino-Maija Tikkanen  heidän vanhempana tyttärenään Elvinä sekä Eila-Kaarina Roine heidän nuorempana tyttärenään Sirkkana tekevät kaikki todella vaikuttavat näyttelijäsuoritukset.

Edellä mainittujen lisäksi muidenkin näyttelijöiden upea eläytyminen, Jussi Tavin ja Ville Salmisen Unto Seppäsen  romaaniin perustuva käsikirjoitus sekä hieno Ville Salmisen ohjaus saavat aikaan sen, että nämä riipaisevat ja varmasti koko kansaamme syvän jäljen jättäneet tapahtumat tulevat lähelle ja hyvinkin konkreettisesti ymmärrettäviksi sellaisellekin nykypäivän katsojalle, jolla ei ole niistä minkäänlaista omakohtaista kokemusta.

On ihailtavaa ja jopa hämmästyttävää, että näitä varmasti monella tapaa vaikeita ja traumaattisiakin asioita on jo suhteellisen lyhyen aikaa sodan jälkeen pystytty näin hienolla ja avoimella tavalla käsittelemään. Karjalasta lähtemään joutuneiden evakkojen kohtaloista ja vaiheista on mielestäni jokaisen suomalaisen hyvä olla tietoinen sekä pysähtyä joskus niiden äärelle, ja Evakko suo siihen aivan erinomaisen mahdollisuuden. /Johanna Ahtila

**********************

Ville Salminen, Evakko (1956). 100 min. S. Lauantaina 23.11. klo 11.30. Elokuvan jälkeen 13.10 – 13.40 näytösvieraana elokuvassa Sirkkaa näytellyt Eila-Kaarina Pethman. Vapaa pääsy.

Menetys ja muisto -elokuvaviikon näytöksiin ja luennoille ei tarvitse ilmoittautua, mutta paikan voi halutessaan varata ennakkoon Museo Militarian asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu(at)museomilitaria.fi tai puh. 040 450 7479.

Menetys ja muisto -elokuvaviikon koko ohjelma

Menetys ja muisto -elokuvaviikon ohjelman yleisluonnehdintaa

Ylen artikkeli Evakosta

Menetys_ja_Muisto_banneri_1800x720_Evakko