Oletko aina halunnut nähdä, kun ämpärillinen maalia pärskähtää natsiupseerin tahrattomalle univormulle? Tai sen, kun konserttiharjoituksissa muina miehinä jutustelevat fagotinsoittajat pahoinpitelevät Linnan juhlista tuttua Hector Berliozin “Rákóczi-marssia”? Kenties olet joskus pohtinut, voivatko ranskalainen ja brittihuumori kukoistaa samassa elokuvassa. Mm. näiden seikkojen toteaminen onnistuu ensi tiistaina 1.9., kun KAVIn aluesarjan syksyn starttaa Ranskan saksalaismiehityksen päiviin sijoittuva farssi Suuri huviretki (La grande vadrouille, Ranska/Britannia 1966).

Kuten näistä esimerkeistä voi päätellä, kyseessä on hyvin ranskalaishenkinen tuotanto, mutta saksalaisille vinoilukin on hyväntahoista ja toteutukseltaan aidosti hauskaa. Ehkä juuri siksi elokuva pysyi yllättäen vuosikymmeniä Saksan katsotuimpana ranskalaiselokuvana. Kaukana eivät ole mielleyhtymät brittiläiseen kulttisarjaan Maanalainen armeija iskee jälleen (‘Allo! ‘Allo!, BBC 1982-1992)

Kaksikko Louis de Funès ja Bourvil oli löytänyt yhteisen sävelen heti ensimmäisessä kohelluksessaan Gangsteriralli (1965), joten siltä pohjalta oli helppo jatkaa hahmojen toisiaan täydentävistä vastakohtaisuuksista ammentamista. Elokuva ei kuitenkaan kulje pelkästään heidän varassaan, vaan koko näyttelijäkaarti tekee saumatonta yhteistyötä antaumuksella. Kun ympärille lisätään kekseliäästä gagista toiseen innolla säntäävä “toiminnallinen” juoni, kasassa on kaksi tuntia vaivatonta hupia komeissa maisemissa!

Gérard Oury: SUURI HUVIRETKI (La grande vadrouille / Den stora kalabaliken), Ranska/Britannia 1966, • Bourvil, Louis De Funès, Terry-Thomas, Benno Sterzenbach, Marie Dubois • K7 • 124 min • suom. tekstit/svensk text • KAVI 35 mm • Bio Rex, sali 4
Liput vain Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/. Luethan katsojille laatimamme ohjeet ennen näytökseen saapumista.