Taneli Hiltunen

Gérard Ouryn Suuri huviretki (La grande vadrouille, 1966) on monella tapaa veikeä genrehybridi. Sen kävi aikoinaan katsomassa peräti 17 miljoonaa ranskalaista (tuolloin väkiluku oli 50 miljoonaa), ja kyseisen ennätyksen siltä nappasi vasta Titanic (1997). Paradoksaalisesti se oli samalla suosituin ranskalaiselokuva Saksassa aina vuoteen 2008.

Mistä moinen menestys? Ilmeisin vastaus on rakastettujen koomikkojen Louis de Funès’n ja Bourvilin muodostama vastakohtainen kaksikko: ”sivistynyt” tuhannen ilmeen moottoriturpa, ja duunari, jolle tämä sälyttää kaiken polkupyörien kantamisesta lähtien. Yhtä oivallisesti ilmehtii ja sanailee konnan roolista vapaalla oleva Terry-Thomas. Äänekkäästi kuorsaavasta ja melko helposti puijattavasta saksalaismajurista ei voi olla huvittumatta. Naishahmoillakin on hetkensä, ja ylipäätään erilaiset koomiset näyttelemistyylit muodostavat nautittavan kokonaisuuden. Miljöön uskottavuus ansaitsee niin ikään ilmavan hatunnoston.

Tapahtumien lähtölaukauksena toimii brittimiehistön pelastautuminen Pariisin yllä osuman saaneesta pommikoneesta. Kuka minnekin hilpeillä tavoilla pudottuaan he kohtaavat maalari Augustinin (Bourvil), kapellimestari Stanislasin (de Funès) ja muita enemmän tai vähemmän avuliaita ranskalaisia – saksalaiset tiiviisti kannoillaan. Tavoitteena on selvitä Sveitsin rajalle, ja matkan varrella riittää esteitä, kommelluksia ja improvisoituja valeasuja. Hulvaton tilannekomiikka pääsee oikeuksiinsa niin Pariisin metropolialueella, pikkukylissä kuin maanteilläkin. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989) -rymistelyn kohtaus, jossa sivuvaunullisia moottoripyöriä pistetään uuteen uskoon, on muuten eittämättä saanut inspiraatiota tästä elokuvasta.

Farssi tyylilajina oli riskivalinta: Elokuvahan on kuvattu vain kaksi vuosikymmentä itse traumaattisen saksalaismiehityksen jälkeen. Hyväntahtoinen kepeys ja gagien nokkeluus on kuitenkin voittanut yleisöt puolelleen. Ranskalaisen ja brittihuumorin kädenlyönti vieläpä onnistuu kuin RAF-lentäjän kätkeminen keskelle huonetta – eli yllättävän kätevästi. Suosittelen kaikille, joiden nauruhermo on kutkuttelun tarpeessa.

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 29.8.

KAVIn aluesarja: Gérard Oury, Suuri huviretki (Ranska/Britannia 1966) ti 1.9. klo 18 Bio Rex. K7. 124 min. Päärooleissa Bourvil, Louis de Funès, Terry-Thomas, Benno Sterzenbach, Marie Dubois. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Liput (6 €) vain Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/. Syyskauden näytösohjeet katsojille.