KAVIn aluesarja jatkuu tiistaina 15.9. klo 18.00 Jane Austenin maailmassa. Tuolloin vuorossa on eteläafrikkalaisen Roger Michellin ohjaama, totutusta poikkeava Viisasteleva sydän (Persuasion, Britannia/USA/Ranska 1995). Se on Jane Austen -dramatisointien supervuoden sadosta harvimmin nähty, vaikka sen näkemyksellisyys noteerattiinkin aikoinaan BAFTA-palkinnoilla mm. käsikirjoituksesta ja upeasta Regency-puvustuksesta.

Elokuva perustuu Austenin postuumisti vuonna 1817 julkaistuun viimeiseen romaaniin, jonka hengessä se tavoittaa ehkä syvimmin aikakauden jo horjuvien luokkaerojen aihauttaman kärsimyksen ja henkilöhahmojen herkkyyden ja pinnanalaiset tunteet. Elokuvan rikas kuvamaailma ja juonen kuljetus ovat suorastaan maagisen vangitsevia; henkilöhahmojen karakterisointi nostaa esiin Austenin satiirin ja realismin. Amanda Root ja Ciarán Hinds tekevät hienoa työtä päärooleissa.

Myös erityisesti Frédéric Chopinin sielukasta pianomusiikkia ja kansanlaulusävelmiä hyödyntävä soundtrack vangitsee äärelleen. Tästä esimerkkinä “The Minstrel Boy”, jonka sanat on runoillut Austenin aikalainen Thomas Moore (1779–1852), ja melodiana toimii traditionaalinen irlantilaissävelmä “The Moreen”.

Roger Michel, VIISASTELEVA SYDÄN (Persuasion, Britannia/USA/Ranska 1995) • Amanda Root, Ciarán Hinds, Susanna Fleetwood, Corin Redgrave, Fiona Shaw • S • 102 min • suom. tekstit/svensk text • KAVI 35 mm • Bio Rex, sali 4
Liput vain Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/. Luethan katsojille laatimamme ohjeet ennen näytökseen saapumista.