Taneli Hiltunen

Autoritaariset järjestelmät ja enemmän tai vähemmän kaoottiset murrokset ovat kuuluneet Kiinan historiaan halki vuosituhansien, ja ne ovat antaneet vähintäänkin taustan monille kiinalaisille ja kansainvälistä tuotantoa oleville suurelokuville. Siinä missä nyky-Kiina availee valikoiden ikkunoita myös länteen – ei tosin omien valkokangas- ja suorastaan massiivisten tv-tuotantojensa valta-aseman kustannuksella – Qing-dynastian aikana eristäytyminen muusta maailmasta ja omavaraisuuteen tuudittautuminen saavutti sekä huippunsa että romahduspisteensä. ”Keskustan valtakunta” löysi itsensä 1800-luvun puolivälissä tilanteesta, jossa läntiset suurvallat pakottivat sen kahden oopiumisodankin voimalla avautumaan kansainväliselle kaupalle. Myös sisäisten levottomuuksien horjuttaman mantšudynastian arvovaltaa koeteltiin erityisen pahoin vuonna 1900, kun Pekingiin marssi monikansallinen sotilasretkikunta kukistamaan boksarikapinaa. Monarkistisen järjestelmän lopun ajat olivat käsillä.

Vuonna 1908 leskikeisarinna Cixi on kuoleman kielissä, ja vasta kaksivuotias sukulaispoika Pu Yi tuodaan pikavauhtia Kiellettyyn kaupunkiin vallanperimystä varten. Tästä lähtee kronologisessa mielessä liikkeelle Bernardo Bertoluccin huikean taidokkaasti toteutettu, valloittava ja hetkittäin sopivan synkkäkin Viimeinen keisari (The Last Emperor, Italia/Hongkong/Britannia 1987), joka puhdisti palkintopöydän mm. yhdeksällä Oscarillaan.

Pu Yin elämänkaarta valotetaan lapsikeisarista nukkehallitsijaksi, poliittiseksi vangiksi ja aina kulttuurivallankumouksen todistaneeksi puutarhuriksi asti. Pu Yin omaelämäkertaa hyödyntävä käsikirjoitus käyttää vankeusvuosia kiintopisteenä, jota vasten loiston ja valheelliseksi osoittautuvan vallan päivät peilautuvat. Mitä jää jäljelle, kun ihmiseltä viedään kaikki se mikä muodosti hänen maailmansa?

Pu Yin hahmoa lapsesta mieheksi kuljettavat Richard Vuu, Tsou Tijger, Tao Wu ja John Lone rakentavat koskettavan ja monitahoisen muotokuvan. Peter O’Toole antaa pettämätöntä taustatukea yksityisopettaja Reginald Johnstonina.  Uskollinen virkamies Chen Baochen (Victor Wong) tuo kulkusirkkansa kera lämpöä ja elämänviisautta, ja vankilanjohtajakin (Ying Ruocheng) on älykkäämpi kuin alaisensa. Erityismaininnan ansaitsee myös Ryuichi Sakamoto, yksi elokuvan säveltäjistä, joka on vähäeleisen uhkaava Mantšukuon propagandistista elokuvateollisuutta johtavana tiedustelu-upseeri Masahiko Amakasuna.

Naisroolienkaan merkitystä ei ole unohdettu, ja etenkin salaperäinen, miehisesti pukeutuva vakooja ”Idän Jalokivi” (Maggie Han) ja keisarinna Wanrong (Joan Chen) jäävät mieleen vastakohtaisten luonteidensa ja omituisen, oopiumilta savuavan suhteensa ansiosta. Eräässä japanilaismiehityksen päiviin sijoittuvassa kohtauksessa keisarinna purkaa miestään selvänäköisempänä katkeroitumistaan heidän tilanteeseensa syömällä mielenosoituksellisesti valkoisia liljoja.

Viimeinen keisari ottaa kaikki visuaaliset ja emotionaaliset tehot irti sekä massiivisesta että intiimistä mittakaavastaan, ja musiikilla on siinä todella suuri merkitys. David Byrnen, Sakamoton ja Cong Sun yhteistyönä syntynyt score kuljettaa ylenpalttisten palatsien, vuosikymmenten, ravistelevien yhteiskunnallisten mullistusten ja radikaalisti vaihtuvien tunnelmien läpi. Vittorio Storaton värikylläinen kuvaus puolestaan vangitsee virtuoosimaisesti lavastuksen ja James Achesonin autenttisten pukuluomusten pienimmätkin yksityiskohdat. Tätä taustaa vasten kelpaa levittää vaikuttava ja dramaattinen kudelma elämänkohtaloita ja suurisuuntaista mutta hallitusti käsiteltyä tematiikkaa. Kuusi vuosikymmentä Kiinan lähihistoriaa herää eloon voimallisen puhuttelevasti.

Lopussa katsoja tuntee aidosti tehneensä matkan, jota on mahdotonta unohtaa. Se on saavutus, johon nykyisen elämäkertaelokuvien ”massatuotannon” puitteissa harvemmin ylletään.

Kritiikki on julkaistu lyhempänä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 26.9.

KAVIn aluesarja: Bernardo Bertolucci, Viimeinen keisari (The Last Emperor, Italia/Hongkong/Britannia 1987) ti 29.9. klo 18 Bio Rex. K16. 164 min. Päärooleissa John Lone, Joan Chen ja Peter O’Toole. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Liput (6 €) vain Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Luethan syksyn näytösohjeet katsojille.