Sanotaanpa selvästi, että elokuva kuuluu kouluun! Peruskoululaisten elokuvaviikko (elokuvaviikko.fi) on runsaampi ja kattavampi kuin koskaan aikaisemmin. Koulut ovat olleet parhaillaan vietettävästä viikosta kiinnostuneita jo etukäteen, ja vielä nytkin mattimyöhäiset opettajat luokkineen ehtivät osallistua. Ei kannata antaa mahdollisuuden mennä sivu suun. Vaikka suuri osa materiaalista jää viikon jälkeenkin verkkoon käytettäväksi, ovat esimerkiksi muutamat elokuvat katsottavissa vain tämän viikon ajan.

Tänään tiistaina livestriimataan elokuvantekijöiden (Mimosa Willamo, Oskari Sipola ja Johannes Brotherus) vierailu klo 13 koko Suomen kaikille yläkouluille. Eiköhän siis laiteta kanavat auki noihin aikoihin ja nuoret kysymään tekijöiltä?

Tänään tiistaina 29.9. livestriimissä Mimosa Willamo, Oskari Sipola ja Johannes Brotherus.

Elokuvaviikon idea on keskittyä viikon aikana tutkimaan, kokemaan ja tekemään elokuvaa. Ohjelmaa on tarjolla koko viikoksi mainioiden materiaalien ja tuutoriaalien myötä. Myös elokuvien tarjonta on tänä vuonna erityisen runsas, niistä mainittakoon Kavin esi- ja alkuopetukseen tarjoama Tini Sauvon animaatio Myyrän aarre (2001, 10 min.), CinEd-hankkeesta alakoulun 3 – 6 -luokille valittu Petr Oukropecin Sininen tiikeri (Tšekki 2012, 92 min) ja yläkoulun Espoon Junior Cinén Wrap-elokuva Rudi Rosenbergin Se uus tyyppi (Ranska 2015, 81 min). Kaikkiin elokuviin on saatavilla myös laaja tehtäväaineisto. Elokuvia voi näyttää ilman kustannuksia ja laillisesti pyytämällä vain salasanan.

Opettajalle elokuvaviikon sivusto on runsas aarreaitta. Myös lyhytelokuvia sekä ruotsinkielistä ja kuvailutulkattua materiaalia on saatavilla ensimmäistä kertaa. Näytösten lisäksi viikon aikana voi tutkia elokuvahistoriaa tai hyödyntää kamerakynäpedagogiikan vinkkejä oppiainekohtaisesti. Viidessä päivässä ehtii valmistaa myös lyhytelokuvan, jolla voi osallistua vaikkapa lasten ja nuorten elokuvakilpailuihin kuten Oskari-, Minun elokuvani tai Kanta-Hämeen omaan Hitusen hämyä -elokuvakilpailuun. Jos kokonaisen elokuvan purkittaminen tuntuu liian vaativalta projektilta, esimerkiksi viime vuonna julkaistut trikkitemppuohjeet tarjoavat pienemmän projektin mahdollisuuden.

Kaikesta hehkutuksesta huolimatta tiedämme, ettei elokuvaviikko toteudu kaikissa koulussa siinä mittakaavassa, mihin materiaalit antaisivat mahdollisuuden. Yläkoulun aineopettajajärjestelmässä viikon laaja toteuttaminen edellyttäisi päätöstä teemaviikosta jo vuosisuunnitelmaa tehtäessä. Alakoulussa järjestäminen on sen sijaan yleensä muutenkin mahdollista. Viime kädessä kyse on yksittäisen opettajan kiinnostuksesta ja suuntautumisesta tai opetussuunnitelman painotuksista.

Elokuvaviikko saakoon sijansa mediataito- ja lukuviikkojen tapaan koulun arjessa. Sitä puoltavat monet seikat kuten lasten ja nuorten oma kiinnostus, mikä todistettiin viimeisimmässä valtakunnallisessa koululaisten harrastustutkimuksessa, sillä kyselyssä elokuvasta kiinnostuneita oli noin 30 %, mutta harrastaneita vain noin 10 %.

Hämeenlinnassa myös lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma Dokkino järjestetään perinteisesti koulujen elokuvaviikolla Bio Rexissä. Tänä vuonna osallistujamäärät eivät kohoa yhtä moniin satoihin kuin aiemmin, mutta syynä ovat koronakamppailun keinot olla yhdistämättä eri luokkia keskenään.

Vuosi vuodelta kehittyvää elokuvaviikkoa toteuttavat yhdessä monet osaajat vastuullisimpana järjestäjänä Valveen elokuvakoulu ja koordinaattorina Minea Taivalaho. Yhteistyökumppaneita ovat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku, Koulukino, IhmeFilmi ja CinEd-hanke, Finlandssvenskt filmcentrum ja Walhallan Filmkamraten, Mediakasvatuskeskus Metka, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Espoo Ciné ja Wrap!-hanke.