Alexandre Dumas’n Kolme muskettisoturia (1844) on sen luokan klassikko, että siitä ovat varmuudella kuulleet nekin, jotka eivät ole kyseiseen, fonttikoosta riippuen lähes 900-sivuiseen, lukuromaaniin tarttuneet. Elokuva- ja sarjasovituksia on valmistunut vuosikymmenestä toiseen – mukaan lukien espanjalais-ranskalaisena yhteistyönä valmistunut animaatiosarja Kolme muskettikoiraa (D’Artacan y los tres mosqueperros, 1981–1982) ja neuvostoliittolainen swashbuckler-musikaaliminisarja D’Artanyan i tri mushketera (1978). Silti vain paria versiota pidetään yleisesti klassikkostatuksen ansaitsevina, ja nyt KAVI-sarjassa nähtävä Richard Lesterin ohjaus The Three Musketeers (1973) täyttää ne saappaat kirkkaasti.

Alkujaan Lester suunnitteli elokuvastaan The Beatles -projektia, mutta hän ei halunnut näiden persoonien jättävän itse hahmoja varjoonsa, ja yhtye oli muutenkin ehtinyt jo hajota vuonna 1970. Roolituksesta tuli uskomaton kimara luonnenäyttelijöitä ja nousevia kykyjä Sir Christopher Leestä Oliver Reediin ja Faye Dunawaystä Geraldine Chapliniin. Myös rooleista kieltäytyneistä kertyisi komea lista.

Valtaosin Espanjassa kuvattuun tuotantoon on saatu vangittua sekä barokin muhkeus, mahtipontisuus ja koristeellinen rikkaus että vaatimattomampien olojen maanläheinen ilmapiiri. Musiikki tukee seikkailullisuuden ja juonittelun ohella näiden vastakohtaisten maailmojen ilmentämistä.

KAVIn aluesarja: Richard Lester, Kolme muskettisoturia (The Three Musketeers, Britannia/USA/Espanja/Panama 1973) ti 13.10. klo 18 Bio Rex. K16. 106 min. Päärooleissa Oliver Reed, Richard Chamberlain, Michael York, Frank Finlay ja Raquel Welch. Liput (6 €) vain Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Syksyn näytösohjeet katsojille.