Lehmä ammuu laitumella hiljaisen kylätien varrella. On verkkainen aamu, rauhan katkaisee tielle juokseva nainen, joka raahaa kahta pientä lasta. Yön hiljaisuus on kätkenyt sisäänsä tarinan ensimmäisen tragedian: avioeron. Se olisi sopivan pieni tarina syrjäiseen pikkukylään, mutta on vain alkusoitto. Tarinan loppupuoli on kuin supernovan paineaalto, joka läpivalaisee ja pyyhkii kaiken tavanomaisen epänormaaliin ulottuvuuteen. Vain yksi pieni välähdys, ja tyyneys on kadonnut. 

Puolalaisen Bartosz Kruhlikin (s. 1985) käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa Supernova (2019) näemme valkokankaalla vajaat puolitoista tuntia hallittua toimintaa, joka soljuu eteenpäin tapahtumien reaaliaikaisessa rytmissä. Łódźin elokuvakoulussa opiskelleen ohjaajan ja kuvaaja Michal Dymekin luoma kuvakerronta on tiivistä. Tarkkaan luodut henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia, koska niillä on keskenään riittävän erilaiset taustat.  

Katsojan aika hurahtaa elokuvan parissa, hän on liikenneonnettomuuden silminnäkijä. Uhrit jäävät vain etäältä kuvatuiksi mytyiksi. Sen sijaan yliajaja, tilanteen selvittäjät ja muut paikalle saapuvat joutuvat valokeilaan ja kuin myyttisen voiman valtaamiksi. 

Onnettomuus on yllättävä ja epäoikeudenmukainen. Se käynnistää patoutuneiden tunteiden hallitsemattoman purkauksen. Katastrofitilanne johtaa niin elokuvassa kuin tosielämässäkin erilaisiin stressi- ja traumareaktioihin, kenellä ylivireyteen kenellä vetäytymiseen, joillakin ajan ja paikan tajun hämärtymiseen ja toisilla  huomiokyvyn kaventumiseen, suuttumukseen, epätoivoon ja hallitsemattomaan suruun. Trauma näyttää Supernovassa ulottuvan myös yhteisöön ja jopa maisemaan. 

Päärooleissa ovat Marek Braun (poliisi Slavek Makowski), Marcin Hycnar (poliitikko Adam Novak), Marcin Zarzeczny (juoppo perheenisä Mihal Motys), joista kaksi jälkimmäistä ovat jo aiemmin tehneet merkittäviä rooleja. Kruhlik on saanut Supernovasta arvostetun Gdynian festivaalin palkinnon parhaasta debyyttiohjauksesta. Kruhlikin aiempia lyhytelokuvia on esitetty elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa ja palkintoja on kertynyt 150.

Supernovan kerroksisuus ja monitulkintaisuus viehättää. Siinä missä joku väittää, että aina on tuhoon tuomittuja, kieroudella selviäjiä ja jälkien siivoajia, siinä toinen näkee yhteiskuntakritiikkiä alkoholismia ja poliitikkojen ylimielisyyttä vastaan, kenties myös kännykkäkulttuuria ja maaseudun ja kaupungin eriarvoisuutta kohtaan. Kolmas miettii yksilön paineensietokykyä ja neljäs kohtalon ja sattuman vaikutusta ihmisen elämään. 

Pirteän omaäänisestä Supernovasta on moneksi, ehkä myös herättämään katsojan tunteet tai hämmennyksen. Lopussa tuuli puhaltaa. Kirkkaus ja sumu leijailevat joukkoon. Etäinen kosketus pysäyttää, vapauttaa, antaa luvan unohtaa ja epäillä, kelata ajatuksissa taaksepäin.  /Ulappa

Supernovan traileri

Katso Puolan elokuvaviikon traileri.

Puolan elokuvaviikko: Bartosz Kruhlik, Supernova (2019). K16. 78 min Museo Militarian elokuvasali ma 19.10. klo 18. Tekstitys englanniksi. Liput (6 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/

Lue katsojan ohjeet verkkosivultamme https://kinotavast.net/2020/08/20/ohjeet-katsojille-syyskausi-2020/